Planten

Na verschillende bollenplanters te hebben versleten, hebben we nu de ideale planter ontwikkeld. In 2016 is er samen met Machinefabriek Koops een volledig nieuwe planter gebouwd. Deze planter kan tot 25 % dikker planten aan de buitenzijde van het net. Uiteraard is de machine uitgerust met GPS.
De plant trekker wordt voor het planten ook aangepast. Sinds 2002 vervangen we de wielen door 40 cm brede rupsen om zo het contactoppervlak met de bodem te vergroten. Dit levert een bodemdruk op van 200 gr/cm2. Dit is 10 keer minder dan een trekker die op wielen staat.
Het plant klaar maken van het perceel gebeurt door middel van een frees-spit-frees combinatie.

Planten op rupsen

Planten met GPS.

Wanneer alle Nederlandse bollen geplant zijn vertrekt onze planter op de dieplader richting Zuid-Frankrijk. Twee van onze werknemers zorgen dan dat er aan de middellandse zee ook weer een prachtig gekleurd perceel ontstaat. We hebben inmiddels al jarenlange ervaring onder de Franse zon!

Rooien

Sinds 1991 is er ook ontzettend veel gebeurd op het gebied van rooimachines. Elk jaar werd de rooier wel weer aangepast. In 2001 hebben we het S-Systeem ontwikkeld, vandaag de dag zijn alle rooiers in Nederland hiermee uitgerust. In de jaren daarna hebben we de opgedane ervaring gebundeld .
Dit resulteerde in 2006 tot het bouwen van een tweetal rooiers waarin al onze ideeën tot uiting kwamen, onder andere het in één keer rechtuit naar de kist rooien. In het daarop volgende natte seizoen kon de machine zich direct bewijzen. Dit is gelukt; de machine heeft het uitstekend gedaan. Na nog een paar kleine aanpassingen rooien wij nu met vijf rooiers volgens dit principe. Voordat het rooiseizoen in Nederland begint gaat er half mei één rooimachine met twee van onze werknemers richting Zuid-Frankrijk. Begin juni keert alles weer terug naar Nederland, op tijd voor het rooiseizoen hier.

Wagenrooier

Kistenrooier

  • 1 rooier rooit met een afvoer elevator voor in kipwagens.
  • 4 rooiers rooien in kisten, maar kunnen ook in kipwagens rooien (met 15 minuten kan de losse elevator geplaatst worden).
    Een trekker met voorlader en hefmast kan ook geleverd worden om snel en efficiënt de kisten te vervoeren van en naar de machine.